Powrót na górę
-
W dniu 18.09.2023 r. klasa IV z nauczycielami udała się na wycieczkę do Lipnicy Murowanej. Wycieczka rozpoczęła się od spaceru na Kamienie Brodzińskiego, podczas której uczniowie zapoznali się z historią tego rezerwatu przyrody.
Następnie dzieci udały się do centrum Lipnicy Murowanej, aby zwiedzić lipnickie kościoły. W pierwszej kolejności zwiedzali najstarszą lipnicką świątynię św. Leonarda, która należy do jednego z najlepiej zachowanych gotyckich drewnianych kościołów wpisanych na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Kolejnym kościołem był kościół św. Andrzeja, w którym modlił się Prymas Polski Stefan Kardynał Wyszyński oraz Kardynał Karol Wojtyła, papież.
Jako ostatni uczniowie zobaczyli kościół Św. Szymona. Pani przewodnik przedstawiła uczniom postać Świętego Szymona, a także historię i architekturę tego pięknego kościoła.
Na koniec dzieci odwiedziły Dom Zakonny Zgromadzenia Sióstr Urszulanek, gdzie z radością przywitała ich Siostra Barbara, która opowiedziała im historię owej placówki, a także pokazała zachowane pamiątki rodziny Ledóchowskich. Uczniowie wycieczkę zakończyli lodami, zwłaszcza, że pogoda była upalna. Zapraszamy do galerii zdjęć
Po wakacyjnej przerwie ruszyła III edycja projektu pt. „Słodkie czwartki”, która słynie z pysznych wypieków serwowanych przez dzieci. Uczniowie klas I-VIII według wyznaczonego harmonogramu, będą mogli przygotowywać swoje ulubione wypieki. Projekt ma celu zaangażowanie uczniów do realizacji wspólnych szkolnych celów, zmotywowanie uczniów i rodziców do współpracy w przygotowaniu ciast, ciasteczek, a także zachęcenie do przygotowania domowych, zdrowych, (bez konserwantów i polepszaczy) słodkich przekąsek.
W naszej szkole 21 września 2023r. odbył się pierwszy w tym roku szkolnym „ Słodki czwartek”, który został przygotowany przez najstarszych uczniów naszej szkoły klasy VIIIA i VIIIB, ich rodziców i wychowawców. Każdy mógł skosztować pysznych przekąsek, ciast, ciasteczek, babeczek, galaretek i wiele innych słodkości. Krótko mówiąc było naprawdę słodko!
Serdecznie dziękujemy rodzicom, uczniom kl. VIII i wychowawcom za zorganizowanie i przygotowanie tak pysznych wypieków. Zebrane pieniądze, które zostały pozyskane ze sprzedaży ciast zostaną przeznaczone na organizację „Pikniku Rodzinnego”, który odbędzie się w czerwcu 2024r. Na kolejny „Słodki Czwartek” zapraszamy już w październiku, który przygotują uczniowie z klas VIIa i VIIb.
Dnia 21.09.2023r. klasy IIIA i IIIB wraz z wychowawcami odwiedziły zakład stolarski Pana Jana Tyndla, który znajduje się w Łąkcie Górnej. Celem wyprawy było dokładne zaobserwowanie, na czym polega praca stolarza, jakich narzędzi i maszyn używa się w pracy. Już na samym wstępie, wchodząc do pracowni, każdy mógł poczuć piękny zapach drewna, który unosił się w całym pomieszczeniu.
Pierwszym etapem było zwiedzanie zakładu „Jasio”. Dzieci były pod wielkim wrażeniem widząc maszyny i urządzenia, które znajdowały się w
zakładzie. Pan Jan wraz z małżonką w bardzo ciekawy i interesujący sposób zapoznali nas z kolejnymi etapami produkcji zabawek z drewna. Surowe deski zostają poddane obróbce: piła wytnie odpowiednie kształty, heblarka wyrówna, czyszczarka wygładzi, frezarka wytnie rowki i kanty, a wiertarka wywierci otwory. Stolarz wszystkie elementy posmaruje klejem i
powstanie piękna ekologiczna zabawka.
Na koniec, każde dziecko miało okazje dotknąć, złożyć zabawkę i się nią pobawić. Wychodząc z zakładu stolarskiego, czekała dla wszystkich dzieci niespodzianka w formie pięknego, drewnianego pieska i słodkości, które umiliły nam drogę powrotną do szkoły. Wizyta ta spełniła oczekiwania naszych dzieci i dała im wiele radości.
Państwu Janowi i Marii Tyndel bardzo serdecznie dziękujemy za poświęcony czas oraz niezapomniane przeżycia, jakich dzieci mogły doświadczać.
W powszechnej opinii najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia jest śniadanie. Szczególne
znaczenie ma ono w prawidłowym odżywianiu dzieci i młodzieży.
Według zasad zdrowego żywienia Instytutu Żywności i Żywienia, każdego dnia powinniśmy
spożywać 4-5 posiłków co 3-4 godziny. Taki rozkład posiłków przyczynia się do ograniczenia ilości
przyjmowanych przekąsek, a także ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i
właściwej masy ciała.
Śniadanie – ile kalorii powinno nam dostarczyć?
Rozpoczynając dzień od śniadania dostarczamy organizmowi energię niezbędną do efektywnego
rozpoczęcia dnia. Najlepiej, aby śniadanie stanowiło 25-30 proc. energii całodziennej diety.
Jak komponować śniadanie?
Bardzo ważna jest również jakość spożywanych śniadań. Najlepiej, aby śniadanie składało się z
produktów zbożowych pełnoziarnistych, m.in. pieczywa (razowego, graham), płatków zbożowych(owsiane, żytnie, gryczane, jaglane), musli, otrębów. Produkty te są źródłem błonnikapokarmowego, który daje uczucie sytości oraz węglowodanów złożonych, które są trawione i
wchłaniane do krwi powoli, a tym samym stopniowo dostarczają energii organizmowi. Dzięki temu
nie dochodzi do nagłych wahań poziomu glukozy (cukru) we krwi, jak ma to miejsce w
przypadków spożycia węglowodanów prostych (inaczej cukrów prostych).
Do produktów zbożowych dobrym dodatkiem są produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka,
ser żółty, twaróg), produkty białkowe (wędliny – najlepiej upieczone samodzielnie, pasty z roślin
strączkowych lub jajka) i koniecznie duża ilość warzyw lub/i owoców. Warto przy tym dodać, że
połączenie w jednym posiłku produktów zbożowych i mlecznych (czyli np. płatki owsiane z
jogurtem) sprzyja lepszemu wykorzystaniu przez organizm białka znajdującego się w zbożach.
Dlaczego śniadanie jest tak ważne?
Pełnowartościowe śniadanie najlepiej spożyć do 2 godzin po wstaniu z łóżka, gdyż podczas snu
metabolizm naszego organizmu spowalnia, dlatego ważne jest, aby rozpocząć nowy dzień
posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do
prawidłowego funkcjonowania. Według licznych badań, spożywanie śniadań wpływa na lepszą
koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia i rozwój intelektualny. Uczniowie, którzy nie
jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i
konflikty z rówieśnikami, a także mają gorsze wyniki w nauce. Osoby, które codziennie
spożywają śniadania mają o 16% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, o 18% zespołu
metabolicznego, 19% cukrzycy typu 2 i o 20% otyłości w porównaniu do osób jedzących śniadanie
wyłącznie 3 razy w tygodniu.
Choć nie ma wyników badań jednoznacznie potwierdzających wpływ regularnego spożywania lub
opuszczania śniadania na masę czy skład ciała, to istnieją dowody na to, iż omijając śniadania,
spożywamy kolejne posiłki większe, kompensując sobie stratę kalorii z ominiętego posiłku. W ten
sposób w mniejszej liczbie posiłków spożywamy tyle samo kalorii. Biorąc pod uwagę jednak
zasady zdrowego żywienia i zalecenie, aby w zdrowej diecie spożywać posiłki częściej, a mniejsze
objętościowo, spożywanie śniadania wydaje się najlepszym rozwiązaniem dla zachowania zdrowia.
Biorąc pod uwagę wszystkie korzyści wynikające ze spożywania śniadań, szczególnie te dotyczące
wpływu na funkcjonowanie naszego mózgu, można z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że
właściwie skomponowane śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia i nie
powinno być pomijane.