Powrót na górę
Uczniowie naszej szkoły już po raz kolejny uczestniczyli w Dyktandzie Niepodległościowym pod hasłem „ Po polsku o historii”. W tym roku 100- lecia Niepodległości naszej Ojczyzny 2 uczennice; Magdalena Kaszuba z klasy VIII przygotowana przez Panią Karolinę Oliwa - Jurczyk i Martyna Wojdak z klasy V podopieczna Pani Bożeny Banaś dostały się do etapu wojewódzkiego. Tam po napisaniu bardzo trudnego tekstu, uczennica Martyna Wojdak uzyskała wysoki wynik w konkursie i zdobyła wyróżnienie. Otrzymała piękny dyplom. Gratulujemy!!!
Na odbytym w piątek 30 listopada Małopolskim Turnieju Gier i Zabaw „Mały Mistrz” w ramach Igrzysk Dzieci, podopieczni nauczyciela wychowania fizycznego Wiesława Wolaka, nie dali swoim rywalom żadnych szans, wygrywając 8 z pośród 12 konkurencji.
Na bardzo dobrze zorganizowanym turnieju spotkały się ośmioosobowe reprezentacje szkół 8 powiatów województwa małopolskiego. Konkurencje sportowe to między innymi: zanieś- przynieś, sadzenie ziemniaków, slalom z piłką, przeplatanie szarfy, rzuty woreczkami do celu, skoki zawrotne, sztafeta wahadłowa, dodawanie skoków, tor przeszkód, skoki na skakance, rzut piłką lekarską 1kg na odległość i przeplatanie hula-hop. Emocje towarzyszyły do ostatniej konkurencji. Zwycięska drużyna wystąpiła w składzie: Amelia Adamczyk, Magdalena Dziedzic, Przemysław Gołąb, Amelia Pławecka, Fabian Ptaszek, Bartłomiej Słowiak, Oliwia Smoleń i Dawid Szabla.
Zwycięscy otrzymali puchar, medale i sprzęt sportowy.
Nasza szkoła od kilku lat realizuje program „Śniadanie daje moc”. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień. Dlatego powstał program edukacyjny: Śniadanie Daje Moc, w którym zachęcamy Was do zdrowego żywienia. W dniu 8 listopada organizuje się w klasach dzień zdrowego śniadania. Dzięki temu najmłodsi nauczą się jak ważne jest codzienne, zdrowe śniadanie. 8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii.W tym roku po raz kolejny uczniowie szkoły świętowali praktycznie, przygotowując zdrowe śniadanie, a potem go pałaszując.
Najważniejsze cele programu:
1) Zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka
2) Przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia
12 zasad zdrowego odżywiania
1. Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.
2. Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.
3. Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
4. Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
5. Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
6. Mięso, jaja czy ryby - możesz wybierać.
7. Pamiętaj o kaszach, jedz chleb nie bułeczki.
8. Dzień bez świeżych warzyw i owoców to dzień stracony.
9. Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.
10. Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
11. Dobrą wodą gaś pragnienie.
12. Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.